• Aktualno

  • Radionica Google AdWords (13.12.2018.)

   10-12-2018

   Poduzetnički centar Samobor d.o.o. uz sufinanciranje Zagrebačke županije i Grada Samobora, organizira poslovne edukacije namijenjene malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima i djelatnicima Grada Samobora i javnih institucija. Radionica će se održati u četvrtak, 13. prosinca 2018., s početkom u 18:00 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Samobora,...

  • Potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima u 2018.

   11-12-2018

   Grad Samobor objavio je javni poziv za dodjelu potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima u 2018. koji je otvoren do 24. prosinca 2018. Minimalni iznos ulaganja/prihvatljivih troškova mora iznositi 5.000,00 kuna kako bi podnositelj ostvario pravo na potporu odnosno sufinanciranje, a najviši pojedinačni iznos potpore koju jedan korisnik može ostvariti po...

  • Delegacija grada Livna u Samoboru

   05-12-2018

   Na inicijativu Udruženja obrtnika Samobor tročlana delegacija grada Livna posjetila je 30. studenog 2018. grad Samobor u sklopu moguće zajedničke suradnje na EU projektima vezanima uz područje malog gospodarstva i turizma. Gradonačelnika Grada Livna Luku Čelana, predstojnicu Ureda gradonačelnika Silviju Brčić te pomoćnicu gradonačelnika i...

  1 2

Tajnik Udruženja obrtnika grada Samobora, Nikica Matan, izložio nam je zanimljivu viziju bliže budućnosti koja uključuje revitalizaciju „Perkovčeve ulice“ i obnovu stare Obrtničke škole u svrhu poboljšanja  i širenja obrtničke i turističke ponude grada Samobora. Perkovčeva ulica značajna je obrtnička ulica grada Samobora. Zlatno doba njene prepoznatljivosti bile su osamdesete godine prošlog stoljeća. Tada su svi samoborski obrtnici i obrtnici iz okolnih mjesta željeli svoje proizvode i usluge nuditi baš tamo. Simpatična ulica u užem centru grada bila je elitna lokacija, posebice kada nisu postojali veliki trgovački centri i široka ponuda.

U novijim vremenima, svijest i navike kupaca i klijenata su se promijenile, a to se odrazilo i na obrtnike u ulici, kako objašnjava gospodin Matan.

Danas ih tamo posluje pedesetak no njihov broj mogao bi biti mnogo veći. Medičari, svjećari, krojači, postolari, frizeri, ugostitelji, zlatari, cvjećari, obrti koji nude tehničke usluge i niz drugih nalaze se na jednom mjestu. Ukoliko se ostvari plan obnove i prenamjene stare Obrtničke škole, koja je trenutno izvan funkcije,  u gastro-obrtnički centar, cijeli grad imao bi značajnu korist, navodi gospodin Matan. To je ujedno jedna od najstarijih obrtničkih škola na ovim prostorima, a osnovana je 1887. godine. Nalazi se iznad Perkovčeve ulice i s njom čini privlačnu obrtničku cjelinu.

Jedan od obrta koji se nalaze u poznatoj ulici je i Cvijeće by Sanja, vlasnice Sanje Hržić. Sanja je  dobitnica brojnih nagrada na natjecanjima, između ostalih, Zlatnog cvijeta i FLORAART-a.

„U Perkovčevoj sam četiri godine i bilo bi mi drago da projekt razvoja zaživi. Tada bismo svi bili motivirani ostati u centru Grada. Tu se najviše možemo družiti sa svojim klijentima i razmjenjivati iskustva s drugim obrtnicima. Razvoj bi pozitivno utjecao na sve uključene aktere „–  kaže nam Sanja.

Volja, ideja i namjera postoje, a za svaku realizaciju predstoji suradnja s gradskim institucijama, odnosno Gradom Samoborom. Ovakvi projekti podigli bi kvalitetu života samih građana, a turistima bi dali još jednu zanimljivost u gradu poznatom po najboljim kremšnitama.

„ Perkovčeva ulica ima ogroman neiskorišteni potencijal, kako obrtnički tako i turistički. Do ideje smo došli po uzoru na brendiranje zagrebačke Ilice. Portal Zagreb Crafts jedna je od platformi na kojima bismo na najbolji način mogli promovirati takve projekte, a s obzirom da je dostupan i na engleskom jeziku, turisti bi nas mogli još lakše upoznati „ – ističe gospodin Matan.

Izvor: http://www.zagrebcrafts.hr/novosti/incijativa-za-novi-sjaj-perkovceve-ulice-u-samoboru/

gledajte_emisiju_o_obrtnistvu_na_htv_2_mediumobrtnicki-listpozitiva samobor