Hrvatska obrtnička komora (HOK), Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika , organizirala je tradicionalni 28. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a u razdoblju od 22.-24.11. u Šibeniku (hoteli  Solaris).

Domaćin ovogodišnjeg stručnog skupa je bila Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, a pokrovitelj Ministarstvo turizma. Na kongresu je bilo prisutno također i  Udruženje obrtnika Samobora ,i naši istaknuti  obrtnici ugostitelji:  g. Damir Klemenčić-predsjednik Ceh-a ugostitelja , g. Josip Skeja, gđa. Sanja Kozlina, g. Nikola Sedmak,g. Franjo Razum te tajnik Uos-a g. Nikica Matan.

Na kongresu su se kroz stručna izlaganja i raspravu  razmatrala stanja ugostiteljske struke , posebice nakon ovogodišnje turističke sezone, prezentirao se rad Ceha u prošlim razdobljima kao i aktualne novosti u poslovanju ugostitelja.  Isto tako dotakli su se i brojnih tema među kojima su: porezni aspekti u ugostiteljskom sektoru, strukovno obrazovanje, inspekcijske službe, kratkotrajno zapošljavanje u sektoru , potpore za ugostiteljski i turistički sektor, financiranje u ugostiteljstvu, poticanje potrošnje domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda , autorska prava i dr.

Otvaranje kongresa je pripalo Darku Lorencinu koji je odmah na početku istaknuo: „Realno bi bilo očekivati da se PDV na ugostiteljstvo i turizam snizi na 10 posto u 2017. godini , ali puno će ovisiti i o tome kakva će biti porezna disciplina i fiskalizacija. Teško je, naime , očekivati da se davanja smanje , ako se obveze ne podmiruju uredno.  “

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec  je naglasio kako, usprkos naporima HOK-a, ugostitelji i turistički djelatnici nailaze na brojne probleme i prepreke koje im otežavaju svakodnevno poslovanje kao što su: porez na potrošnju, neujednačena stopa PDV-a, nepriznavanje troškova reprezentacije u 100% iznosu, strukturni obrazovni programi s premalo prakse u radnom okruženju te nemogućnost povremenog zapošljavanja. Isto tako g. Ranogajec se osvrnuo i na netom održane parlamentarne  izbore , rekavši  kako je HOK u , u želji da država stvori poticajno i konkurentsko poduzetničko okruženje te uvjete za rast i razvoj obrtništva , kao  i ukupnog  gospodarstva uputio budućoj Vladi šest zahtjeva za bolje sutra za obrtništvo.

Sagledavajući pozitivne rezultate ovogodišnje turističke sezone u Hrvatskoj, predsjednik Ceh-a ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak , naglasio je kako su ugostitelji  uvjereni da će takav trend nastaviti i sljedeće godine.

Također je bila održana i  panel-rasprava na temu aktualnog stanja u ugostiteljstvu, s naglaskom na porezne aspekte u ugostiteljskom sektoru, na rad inspekcijskih službi te na kratkotrajno zapošljavanje u ugostiteljstvu. Na panelu su sudjelovali ministar turizma Darko Lorencin, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, predstavnica Ministarstva financija-Porezne uprave Breda Gojčeta, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak.

Zaključci nakon 28. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika

1. Tražimo programe obrazovanja s više prakse, koja se mora realizirati većim dijelom u realnom radnom okruženju, odnosno u ugostiteljskim objektima. Potaknut ćemo uključivanje svih dionika u licenciranje gospodarskih subjekata, kod obrtnika, ali i u ostalim gospodarskim asocijacijama ugostiteljsko-turističkog sektora te također i preko nadležnih ministarstava, gdje bi se osigurala kvalitetna radna mjesta za provedbu učeničke prakse u srednjim strukovnim školama.

2. Tražimo da se prilikom provedbe inspekcijskih nadzora, za greške koje se prvi put uoče, umjesto isključivo represivnih mjera, provede edukacija i informiranje o problemu. Na taj način potaknut će se pravilan rad i dobiti dugoročno kvalitetnija usluga.

3. Tražimo da se  troškovi reprezentacije priznaju u 100% iznosu, u cilju povećanja potrošnje i poticanja zapošljavanja u ugostiteljskom sektoru-

4. Tražimo jednostavan i legalan način povremenog zapošljavanja, kao što je praksa s vaučerima u poljoprivredi i ribarstvu. Izražene su potrebe ugostiteljskog sektora za povremeno angažiranje dodatne radne snage.

5. Tražimo smanjenje stope od 13% za ugostiteljstvo, odnosno vraćanje na iznos od 10%, kako je prvotno dobio ugostiteljsko-turistički sektor.

6. Tražimo da se i ugostiteljskoj djelatnosti omogući plaćanje poreza na dohodak u paušalnom iznosu.

7. Tražimo ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo. Prema Zakonu o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave, ovaj je porez propisan do iznosa od 3 %, gdje se u pravilu koristi maksimalna stopa. 

Delegacija udruženja obrtnika Samobor je saznala još puno dodatnih informacija o trendovima u ugostiteljstvu te vjerujemo da će se zahtjevi ugostitelja na razini Ceh-a Hoke uvažiti i na području Samobora i Sv. Nedjelje i općine Stupnik.

Kako je bilo na kongresu pogledajte u galeriji dolje.

 

gledajte_emisiju_o_obrtnistvu_na_htv_2_mediumobrtnicki-listpozitiva samobor