Pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta u okviru manifestacije Susret mladih obrtnika 2016., koji organizira Udruženje obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, u petak, 4. studenoga, u Maloj dvorani Galerije Prica održana je stručna konferencija "Samobor – PRIJATELJ PODUZETNIKA", dok je tema konferencije bila: Samobor - regionalni centar za obrtništvo i poduzetništvo – potencijali i prilike". 

 Samobor je, zbog već stvorenih preduvjeta, među prvim i glavnim kandidatima da to postane – rekao je predsjednik UOS-a Marijan Karlović pozdravljajući prisutne: mlade obrtnike i poduzetnike, predstavnike Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore Zagreb, Grada Samobora, Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju te predstavnike drugih institucija pozdravio je i zamjenik gradonačelnika Željko Stanec.

 Stanec je naglasio kako je Samobor prvi grad koji je izašao iz recesije upravo zahvaljujući svojim obrtnicima i poduzetnicima, koji su svojim radom stvorili preduvjete za punjenje gradskog proračuna, a koji od poreza na dohodak i u ovoj godini bilježi rast od 8 posto. Kako bi im olakšao poslovanje, Grad Samobor je od 2009. godine potpuno oslobodio plaćanja komunalnog doprinosa one koji investiraju u proizvodne djelatnosti, a unatrag nekoliko godina upola je manji i porez na tvrtku, čije potpuno ukidanje sada predlaže i država. Stanec je posebno zadovoljan što je u prošloj i ovoj godini nezaposlenost na području Samobora, Svete Nedelje i Stupnika pala s 1800 na skoro 1300 evidentiranih na Zavodu za zapošljavanje.

Tijekom konferencije govorilo se o dvije teme: "Modernizacija strukovnog obrazovanja" i "EU financiranje privatnog i javnog sektora". Koliko je važna modernizacija obrazovanja, a posebno strukovnog, naglasila je predavačica Mirela Lekić, voditeljica Odjela za obrazovanje Hrvatske obrtničke komore. Velik problem su administrativne prepreke i zakonski propisi, koji su velika smetnja bržem razvoju strukovnog obrazovanja u našoj državi.

- Vizija Hrvatske obrtničke komore do 2020. godine usmjerena je na postizanje učenicima privlačnog i inovativnog, ali i cjeloživotnog učenja, povezanog s tržištem rada – rekla je Lekić, dodavši da će zato trebati racionalizirati broj strukovnih škola i obrazovnih programa te uspostaviti regionalne centre kompetentnosti te tako pokušati smanjiti nesrazmjer između ponude zanimanja i tržišta rada.

        okz logo          zaba

Lekić je ustvrdila kako učenici premalo uče kroz rad, što je potvrdio i ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan, koji je otvoreno govorio kako su prisiljeni i kršiti neke odredbe kada je u pitanju radionička praksa učenika, jer im je cilj do kraja obrazovanja u školi te mlade ljude osposobiti za nastavak obrazovanja uz rad. U samoborskoj Strukovnoj školi učenici biraju između 8 zanimanja, u Ekonomskoj, trgovačkoj i ugostiteljskoj školi još 6, pa tako Samobor sa 14 obrtničko-poduzetničkih programa u svojim srednjim školama prednjači u stvaranju novih obrtnika i poduzetnika, po kojima je i nadaleko poznat. 

 

- Malo je samoborskih obrtnika koji nisu prošli kroz šegrtsku školu, u njoj stekli osnovna znanja, osnovali svoje firme i nastavili zapošljavati nove ljude u njima. Žao mi je što reforma školstva zapinje isključivo na ideološkim pitanjima, zbog čega se zaustavlja primjena novog sustava iznimno važna za naše programe poput Aditivnih tehnologija, odnosno 3D printera i daljnjeg rada na Pametnim kućama, čiji smo već sada, u neku ruku, referentni centar za cijelu Hrvatsku. Možemo to postati i za sve one zemlje iz okruženja koje se pripremaju za ulazak u Europsku Uniju, na način da u Samoboru, uz pomoć europskog novca, napravimo mini-grad s pametnim kućama – rekao je Škiljan.

O financiranju privatnog i javnog sektora govorile su predstavnice Zagrebačke banke Renata Šimunec i Martina Sedmak Sahan, koje su predstavile mogućnosti banaka i bankarske proizvode koji bi poduzetnicima trebali olakšati pristup novcu iz europskih fondova. 

Nakon stručnih predavanja otvorena je panel diskusija u kojoj su sudjelovali Iva Tušin iz Obrtničke komore Zagreb, Snježana Turalija iz Hrvatskog saveza za zelenu gradnju, Tomislav Cikač iz tvrtke Proklima, Antun Trojnar iz Obrtničke komore Zagreb, Jasmina Smokvina iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te gradski pročelnik za financije i direktor samoborskog Poduzetničkog centra Željko Radovanić i pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Frankić.

Promoviranjem poduzetništva i brigom o svojim obrtnicima i gospodarstvenicima, Grad Samobor uistinu je postao njihov partner i prijatelj te tako zaslužio da postane i regionalni centar.  

 

gledajte_emisiju_o_obrtnistvu_na_htv_2_mediumobrtnicki-listpozitiva samobor