Povodom 776. rođendana, grad Samobor je 20. listopada obilježio taj značajan događaj za sve Samoborce i Samoborke i pripremio razna događanja za sve uzraste. Posjetitelji su mogli uživati

• u Festivalu Samoborske kotlovine,
  • izložbi gljiva i gljivarskom kotliću,
  • degustaciji vina Samoborsko vinogradarsko vinske udruge,
  • nastupima djece vrtićke dobi, osnovnoškolaca i srednjoškolaca,
  • prigodnim postavama izložbi i drugim kulturno – umjetničkim programima.

Središnji dio proslave Dana Grada Samobora obilježila je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora održana 20. listopada 2018. u novouređenoj kino dvorani na kojoj su se dodjeljivale nagrade , priznanja i plakete istaknutim građanima. Kao predstavnica Udruženja obrtnika Samobora na svečanoj sjednici je prisustvovala potpredsjednica Udruženja gđa. Marija Komerički.

Plakete Grada Samobora primili su:

• Silva Lamot, bivša tajnica Udruženja obrtnika Samobor i jedna od suurednica monografije Samoborskog obrtništva te
  • Franjo Razum, aktivan član ceha ugostitelja Udruženja te osnivač i vlasnik Samoborske pivovare Razum.

Franjo Razum je vlasnik i osnivač 1. SAMOBORSKE PIVOVARE koja je sa svojim radom počela 2014. godine sa kapacitetom proizvodnje od 6.000 litara pive mjesečno. U ponudi pivovare nalaze se tri vrste piva:, tamno, crveno i svijetlo pivo koji nose originalna i domaća imena – „Vilenak“, „Coprnica“ i „Norc“. Uz pomoć i potporu Udruženja obrtnika Samobora, gosp. Razum se odlučio na proširenje proizvodnje i povećanje proizvodnih kapaciteta putem EU natječaja „E – impuls 2016“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa: Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta iznosila je nešto više od 400.000 kn, a iznos EU potpore je bio 85%. Provedba projekta je trajala 6 mjeseci, a završila je u lipnju 2018. g. Tijekom razdoblja provedbe projekta provedena je nabava proizvodnih tankova za proizvodnju pive i prateća oprema te građevinsko proširenje proizvodne hale. Uvođenjem specificiranih alata i naprava Pivovara Razum proširila je svoje proizvodne kapacitete, otvorila prostor za nova radna mjesta i učvrstila svoj položaj na području proizvodnje tzv. craft piva. Upravljanje projektom i promidžbene aktivnosti provedene su kroz suradnju sa Udruženjem obrtnika Samobor.

Čestitamo svim dobitnicima Nagrada i Priznanja Grada Samobora, a posebno gđi. Lamot i gosp. Razumu na zasluženim Priznanjima.

nagrada Razumnagrada Lamot small