Grad Samobor je na svojim službenim stranicama objavio javne pozive za dodjelu potpora umjetničkim i tradicijskim obrtima te potpore novim tehnologijama i inovacijama. Javni pozivi su objavljeni na linku u nastavku i to do 15. prosinca 2017. godine.

I u ovoj godini Grad Samobor stipendirat će učenike i studente te mlade glazbenike. Natječaj je otvoren 16., a traje do 30. listopada do kad se zaprimaju prijave kandidata. Kandidati mogu predati molbu za više vrsta stipendija, ukoliko to naznače na prijavnici budući da je raspisan jedinstven natječaj. Na taj način omogućit će se da kandidati ostvare pravo po osnovi na kojoj mogu postići najveći broj bodova. Grad Sveta Nedelja također je objavio natječaj za dodjelu stipendija.

I ove je godine Grad Samobor izdvojio sredstva za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za kapitalna ulaganja subjekata malog gospodarstva na području grada Samobora, a javni poziv je u tijeku i dostupan je na web stranicama Grada Samobora.

U proračunu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta planirano je ukupno 1.500.000,00 kuna za dodjelu bespovratnih potpora namijenjenim mikro, malim i srednjim poduzećima (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge) koji obavljaju djelatnost na obrtnički način i izrađuju proizvode tradicijskog i umjetničkog obrta pretežito ručnim radom i u malim serijama.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavljuje Otvoreni javni poziv za Program „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo". Prijave se zaprimaju isključivo od 24.04.2017. godine. Otvoreni javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 10.11.2017. godine. Ovaj Otvoreni javni poziv namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzećima (isključivo obrti, trgovačka društva, zadruge i ustanove) te fizičkim osobama.

Zagrebačka banka i Hrvatska obrtnička komora (HOK) potpisale su novi ugovor o poslovnoj suradnji kojim se hrvatskim obrtnicima i u 2017. godini omogućava povoljnije kreditiranje. Ova suradnja članovima HOK-a omogućuje povoljnije kratkoročne kredite namijenjene financiranju obrtnih sredstava te dugoročne namijenjene financiranju trajnih obrtnih sredstava.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije  i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, potpisali su 30. lipnja 2016. godine Sporazum o financiranju za provedbu financijskih instrumenata u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Temeljem navedenog, HAMAG-BICRO raspisao je Programe ESIF Mikro i Malih zajmova. Mikro zajmovi dijele se na programe mikro investicijskih zajmova i mikro zajmova za obrtna sredstva. Program je namijenjen mikro i malim poduzetnicima. Nadalje, program malih zajmova namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzetnicima.

Detaljnije: http://www.hamagbicro.hr/esifzajmovi/

Hrvatska obrtnička komora, partnerstvom sa Zagrebačkom bankom osigurala je obrtnicima kvalitetnu podršku kroz ponudu povoljnijih kratkoročnih i dugoročnih izvora financiranja za realizaciju svojih novih poslovnih projekata, kako bi jednostavnije premostili financijske probleme i osigurali razvoj i novo zapošljavanje.

Ministarstvo poduzetništva i obrta u sklopu programa „Poduzetnički impuls – Program poticanja poduzetništva i obrta za 2015. godinu“ objavilo je drugi krug prijava na natječaje za dobivanje bespovratnih potpora za programska područja „Jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti“ te „Jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije“.

Tvrtka Noir projects&consulting iz Samobora u suradnji s Udruženjem obrtnika u Samoboru, organizira jednodnevnu radionicu na temu: “Poduzetnici, obrtnici i strukturni fondovi“ u srijedu 21. siječnja 2015. gdje će poduzetnici i obrtnici dobiti informacije kako dobiti mogućnost pristupa strukturnim fondovima te dobiti bespovratna sredstva koja će uložiti u svoje poslovanje, nabaviti opremu, urediti prostor, educirati sebe i svoje zaposlenike, napraviti marketinšku kampanju i promotivne aktivnosti te mnoge druge aktivnosti.