Zagrebačka županija je 04.07.2018. objavila natječaj za obrtnike kojim sufinancira odlaske i izlaganje na Sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Potpora može iznositi do 50% prihvatljivih troškova, a najviše do 7.500 kuna za nastup na manifestacijama u Hrvatskoj i najviše 25.000 kuna za nastup na manifestacijama u inozemstvu. Jednom poduzetniku mogu se dodijeliti najviše dvije bespovratne potpore u jednoj kalendarskoj godini i to za nastup na manifestacijama u zemlji ili inozemstvu, odnosno isključivo za:

- zakup, uređenje i opremanje izložbenog prostora te

- trošak izrade promidžbenih materijala koji se koriste na manifestaciji.

Sve detalje natječaja možete vidjeti na službenim stranicama Zagrebačke županije: https://www.zagrebacka-zupanija.hr/natjecaji/208/javni-natjecaj-za-dodjelu-potpora-poduzetnicima-za

Molimo obrtnike sa područja Samobora, Svete Nedelje i Stupnika da obavijestite Udruženje o Sajmovima na kojima planirate nastupati tijekom 2018.g. kako bismo imali uvid u vaše interese i mogući zajednički nastup naših članova.

„ Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „WWW vaučeri za MSP-ove“ kojim se mala i srednja poduzeća potiču na primjenu i poboljšanje mrežnih rješenja u prezentiranju i prodaji njihovih proizvoda i usluga.

Prihvatljive aktivnosti uključuju izradu i/ili unapređenje jedne ili više domena, a odnose se na sljedeće:

• Poslovne web stranice
  • E-commerce
  • M-commerce.

Ukupno raspoloživa sredstva iznose 15.200.000,00 HRK. Minimalni iznos bespovratnih sredstava iznosi 15.000,00 HRK, a maksimalni 100.000,00 HRK, u intenzitet potpore od 70% - 85% prihvatljivih troškova. Projektni prijedlog podnosi se od strane ovlaštene osobe prijavitelja putem sustava eFondovi u elektroničkom obliku, od 13. kolovoza 2018. godine.

Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan 5 milijuna kuna za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje poduzetništva u 2018. godini. Natječaj za navedena sredstva otvoren je do 26. lipnja ove godine.

Grad Samobor je na svojim službenim stranicama objavio javne pozive za dodjelu potpora umjetničkim i tradicijskim obrtima te potpore novim tehnologijama i inovacijama. Javni pozivi su objavljeni na linku u nastavku i to do 15. prosinca 2017. godine.

I u ovoj godini Grad Samobor stipendirat će učenike i studente te mlade glazbenike. Natječaj je otvoren 16., a traje do 30. listopada do kad se zaprimaju prijave kandidata. Kandidati mogu predati molbu za više vrsta stipendija, ukoliko to naznače na prijavnici budući da je raspisan jedinstven natječaj. Na taj način omogućit će se da kandidati ostvare pravo po osnovi na kojoj mogu postići najveći broj bodova. Grad Sveta Nedelja također je objavio natječaj za dodjelu stipendija.

I ove je godine Grad Samobor izdvojio sredstva za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za kapitalna ulaganja subjekata malog gospodarstva na području grada Samobora, a javni poziv je u tijeku i dostupan je na web stranicama Grada Samobora.

U proračunu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta planirano je ukupno 1.500.000,00 kuna za dodjelu bespovratnih potpora namijenjenim mikro, malim i srednjim poduzećima (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge) koji obavljaju djelatnost na obrtnički način i izrađuju proizvode tradicijskog i umjetničkog obrta pretežito ručnim radom i u malim serijama.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavljuje Otvoreni javni poziv za Program „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo". Prijave se zaprimaju isključivo od 24.04.2017. godine. Otvoreni javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 10.11.2017. godine. Ovaj Otvoreni javni poziv namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzećima (isključivo obrti, trgovačka društva, zadruge i ustanove) te fizičkim osobama.

Zagrebačka banka i Hrvatska obrtnička komora (HOK) potpisale su novi ugovor o poslovnoj suradnji kojim se hrvatskim obrtnicima i u 2017. godini omogućava povoljnije kreditiranje. Ova suradnja članovima HOK-a omogućuje povoljnije kratkoročne kredite namijenjene financiranju obrtnih sredstava te dugoročne namijenjene financiranju trajnih obrtnih sredstava.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije  i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, potpisali su 30. lipnja 2016. godine Sporazum o financiranju za provedbu financijskih instrumenata u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Temeljem navedenog, HAMAG-BICRO raspisao je Programe ESIF Mikro i Malih zajmova. Mikro zajmovi dijele se na programe mikro investicijskih zajmova i mikro zajmova za obrtna sredstva. Program je namijenjen mikro i malim poduzetnicima. Nadalje, program malih zajmova namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzetnicima.

Detaljnije: http://www.hamagbicro.hr/esifzajmovi/