rad Samobor je ove jeseni dobio još jedan vjetar u leđa kad je riječ o razvoju poduzetništva. Naime, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je, Odlukom o financiranju, financijska sredstva obrtu STT TRKEŠ, vl. Miljenko i Renato Trkeš za projekt „Proširenje proizvodnih kapaciteta nabavom neophodnih alata i naprava“ , a u sklopu EU natječaja „E - impuls 2016.“

U petak 20. listopada 2017. godine održan je sastanak predstavnika Obrtničke komore Zagreb s predstavnicima Središnjeg ureda – Sektor za nadzor Carinske uprave Ministarstva financija. Dogovorena je suradnja na suzbijanju neregistrirane djelatnosti s Ministarstvom financija, Carinskom upravom – Središnjim uredom – Sektor za nadzor.

Među 15 gradova s najviše poduzetnika, čak su tri grada koja nisu županijska središta. Riječ je o Puli, Poreču i Samoboru. Od 128 gradova u Hrvatskoj, 15 ih ima više od 1.000 poduzetnika, dok 31 grad ima manje od 100 poduzetnika sa sjedištem u tom gradu.

10. listopada 2017. godine održan je već tradicionalni jesenski sastanak o aktualnim temama i suradnji u 2018. godini između predstavnika Obrtničke komore Zagreb (OKZ) i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. Sastanku su nazočili predsjednik OKZ dr.sc. Mirza Šabić, potpredsjednici OKZ-a, a među drugim predsjednicima Udruženja obrtnika sa područja Zagrebačke županije, prisustvovao je i predsjednik Udruženja Samobor Marijan Karlović.

SAMOBOR - Na poziv i uz predloženi dnevni red predsjednika Marijana Karlovića, u prostoru Udruženja obrtnika Samobor, 25. rujna, održana je redovna 12. sjednica Upravnog odbora. Raspravljalo se o aktivnostima Udruženja provedenim od zadnje sjednice. Bilo je riječi o nastupima na sajmovima, projektima, edukacijama, projektu Obrtničkog Centra Samobor te organizaciji nadolazeće svečane Sjednice Skupštine povodom 50. godina osnivanja Udruženja.

Korijeni obrta SAKI, što znači „samoborski kristal“, sežu sve do 1980. godine. Najprije je bio u formi kućne radinosti, pa u obliku poduzeća 1990. godine, a 1999. godine došao je do obrtničkog statusa. Osnovali su ga dizajner, brusač i graver Franjo te dizajnerica, crtačica i komercijalistica Marija Štih. Zajedničkim snagama osmislili su i izradili najpoznatije dizajne. Njihova djeca, Edvin  i Petra,nastavila su obiteljsku tradiciju. Edvin je počeo surađivati s ocem 2007. godine, a od 2009. samostalno zastupa obrt.