Među 15 gradova s najviše poduzetnika, čak su tri grada koja nisu županijska središta. Riječ je o Puli, Poreču i Samoboru. Od 128 gradova u Hrvatskoj, 15 ih ima više od 1.000 poduzetnika, dok 31 grad ima manje od 100 poduzetnika sa sjedištem u tom gradu.

10. listopada 2017. godine održan je već tradicionalni jesenski sastanak o aktualnim temama i suradnji u 2018. godini između predstavnika Obrtničke komore Zagreb (OKZ) i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. Sastanku su nazočili predsjednik OKZ dr.sc. Mirza Šabić, potpredsjednici OKZ-a, a među drugim predsjednicima Udruženja obrtnika sa područja Zagrebačke županije, prisustvovao je i predsjednik Udruženja Samobor Marijan Karlović.

SAMOBOR - Na poziv i uz predloženi dnevni red predsjednika Marijana Karlovića, u prostoru Udruženja obrtnika Samobor, 25. rujna, održana je redovna 12. sjednica Upravnog odbora. Raspravljalo se o aktivnostima Udruženja provedenim od zadnje sjednice. Bilo je riječi o nastupima na sajmovima, projektima, edukacijama, projektu Obrtničkog Centra Samobor te organizaciji nadolazeće svečane Sjednice Skupštine povodom 50. godina osnivanja Udruženja.

Korijeni obrta SAKI, što znači „samoborski kristal“, sežu sve do 1980. godine. Najprije je bio u formi kućne radinosti, pa u obliku poduzeća 1990. godine, a 1999. godine došao je do obrtničkog statusa. Osnovali su ga dizajner, brusač i graver Franjo te dizajnerica, crtačica i komercijalistica Marija Štih. Zajedničkim snagama osmislili su i izradili najpoznatije dizajne. Njihova djeca, Edvin  i Petra,nastavila su obiteljsku tradiciju. Edvin je počeo surađivati s ocem 2007. godine, a od 2009. samostalno zastupa obrt.

Dvojezična digitalna platforma Zagreb Crafts koja promovira tradicijske i umjetničke obrte Zagreba, koja je nastala u suradnji Grada Zagreba, Obrtničke komore Zagreb i 24sata, trenutno okuplja 65 obrta.  Od lansiranja u svibnju do danas portal je ostvario više od 23.000 posjeta od strane 20.450 jedinstvenih posjetitelja koji su ukupno pročitali 85.825 pod-stranica.

Primjena obaveze licenciranja računovođa odgađa se s 1. siječnja 2018. na 1. siječanj 2019., objavilo je Ministarstvo financija. Razlog odgode je potreba da se izrade dodatne analize i moguća rješenja uređenja računovodstvene profesije. Odluku je odmah podržala i Hrvatska obrtnička komora, jer držimo da ova profesija kvalitetno egzistira i bez dodatnih nameta u poslovanju, a što bi obveza licenciranja sigurno to i bila.