11.07.2016. u prostorijama Udruženja obrtnika Samobor održana je prezentacija projekta osposobljavanja nezaposlenih osoba u zanimanjima u ugostiteljstvu. Prezentaciji su prisustvovali petnaestak nezaposlenih te desetak obrtnika. Uvodnu riječ su dali predstavnici HZZ-a te Obrtničkog učilišta te su malo detaljnije opisali mjeru koja će se provoditi ovoga ljeta te jeseni.

Poznati poslodavac za ugostiteljska zanimanja:

  • sobarica,

  • poslužitelj jela i pića,

  • priprematelji jednostavnih jela i slastica i

  • priprematelj bureka i pizza

Programi su u kraćem trajanju (6 tjedana  - teorijski + praktični dio edukacije ) i uključuju osobe koje su stekle kvalifikaciju u turističko-ugostiteljskom sektoru, ali su bez radnog iskustva ili imaju nedostatno radno iskustvo, kao i osobe koje su radile ili žele raditi na navedenim poslovima, ali nemaju formalnu kvalifikaciju.

Ugostiteljima koji iskažu interes za sudjelovanje u projektu, bit će osigurana financijska naknada u iznosu od 700,00 kn po osobi na osposobljavanju na radnom mjestu, uz brojne pogodnosti, porezne olakšice i rasterećenja. Ugostitelji mogu sudjelovati kao stručni suradnici, savjetnici ili edukatori.

Uz troškove mentorstva od 700 kuna po osobi snosi se i trošak obrazovanja od 2000 kuna po osobi u koji su uključeni i troškovi teorijskog dijela i polaganja ispita osposobljenosti te za sobarice  liječnički pregleda . Po završetku programa osobe polažu ispit o stručnoj osposobljenosti u HOK-u.

 

gledajte_emisiju_o_obrtnistvu_na_htv_2_mediumobrtnicki-listpozitiva samobor