Nedavno nas je napustio, gdin Tomo Vrbančić, dugogodišnji vrijedan član Udruženja jedan od onih koji su vrlo aktivno radili na izgradnji komorskog sustava, našeg Udruženja posebno i doma obrtnika u Šmidhenovoj 34. Dao je doprinos u volonterskom radu i financijski, za izgradnju obrtničkog doma, koji se je na osobito svečan način, otvorio 1985 g. Aktivan je bio, kako na poslovnom području tako i u tijelima udruženja, Skupštini i Upravnom odboru u razdoblju od 1974-1988. g.

A sve je počelo davne 1965 g. kada je osnovao obrt, jedan od dva vulkanizerska u Samoboru i okolici. Rođen je u Klokočevcu u velikoj i složnoj obitelji iz koje je poduzetno krenuo u posao i postao najpoznatiji vulkanizer na našem području. Ubrzo su se tu vršile vulkanizerske usluge, proizvodnja gumenih i gumarskih proizvoda, servisiranje i automehaničarska djelatnost, i trgovina maloprodaja i veleprodaja.

Obrt su vodili gdin. Tomo i supruga Anica, a 1994 g. pridružuje im se i službeno, sin Željko koji ga vodi i danas. 70-ih i 80-ih godina Jedini su oni tada imali najmoderniju opremu, mušterije su dolazile iz svih krajeva Hrvatske, a posebno iz Zagreba.

90-tih g. su sa svojim kooperantima sudjelovali i na brojnim sajmovima, a sve u cilju razvoja i afirmacije samoborskog obrtništva.

Kada je gdin. Vrbančić otišao u mirovinu 1999 g. svakodnevno je svojim savjetima i brigom bio prisutan u danas, velikoj, dobro uređenoj radionici kroz koju je prošlo puno gumara, metalaca, servisera i gdje su zaposleni radnici sa dugogodišnjim iskustvom, upravo ovdje stečenim.

Sjećamo se gdina. Tome kao mirnog, samoprijegornog čovjeka koji je zajedno sa ondašnjim kolegama, činio velike napore da izgrade obrtnički sustav i svoj dom u Samoboru.

Sjećamo se ga se s poštovanjem i zahvalnošću za sve učinjeno u struci za grad Samobor i šire.

UDRUŽENJE OBRTNIKA SAMOBOR – uz pomoć gđe. Silve Lamot