Svečano obilježavanje Dana Obrtničke komore Zagreb održano je u utorak, 28. ožujka 2017. godine s početkom u 14,00 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika Zagreb, Ilica 49/II.  Predsjednik Komore Zagreb Mirza Šabić održao je prikladni govor stavivši naglasak na uspješno i učinkovito pomaganje Komore svojim članovima radi lakšeg poslovanja, te utjecaja na zaštitu i promicanje obrtništva. Također je spomenuo kao primjer dobre suradnje Obrtničku komoru Zagreb sa Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom, Hrvatskim Zavodom za zapošljavanje. Na kraju je ukazao na probleme vezane uz poduzetničko okruženje a koje naša ministarstva uz pomoć komorskog sustava moraju moći riješiti te opisao dobrobiti projekta Zajedničke nabave i drugih projekata koje Komora Zagreb provodi.

Svečanom obilježavanju Dana Obrtničke komore nazočili su:

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Grada Zagreb Milan Bandić, pomoćnica ministrice Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke Županije Dražen Bošnjaković, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, predsjednik HSLS-a i saborski zastupnik Darinko Kosor, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić, pročelnica Ureda za branitelje Vesna Helfrih, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i mnogi drugi.

Na svečanosti su uručena i vrijedna Priznanja samoborskim i svetonedeljskim obrtnicima:

Ove godine ZLATNU PLAKETU s pisanim priznanjem dobili su:

• ALOJZ POŽGAJ – ugostitelj iz Svete Nedelje - za uglednog i časnog obrtnika, dugogodišnji uspješan rad na promidžbi obrtništva i razvoju obrtničkog komorskog sustava,

• MARA KARAMATIĆ- cvjećarka iz Samobora - za uglednu i časnu obrtnicu, dugogodišnji uspješan rad na promociji cvjećarske struke, te postignute značajne rezultate u obrazovanju naučnika

Zlatna diploma Obrtničke komore Zagreb pripala je samoborskom obrtniku JOSIPU TUKU, dugogodišnjem vlasniku obrta KRISTAL TUK za očuvanje i unapređenje vještina i znanja deficitarnih, umjetničkih i tradicijskih obrta, postignute značajne rezultate u radu obrta, te sudjelovanje na sajmovima . Obrt KRISTAL TUK i dalje gaji samoborsku tradiciju obrade stakla i kristala i tako promovira obrtničku i kulturnu baštinu grada Samobora.

Srebrnu diplomu Obrtničke komore Zagreb dobila je obrtnica DARINKA POŽGAJ – frizerka – za odlične rezultate u razvoju frizerske struke, sudjelovanje na sajmovima i revijama, te značajan doprinos u poduci naučnika .

Zlatni krug Obrtničke komore Zagreb s pisanim priznanjem ove godine je dobilo naše Udruženje obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, za 50 godina uspješnog rada na razvoju, zaštiti i promicanju obrtništva. Ova nagrada dodjeljuje se udruženjima obrtnika i institucijama za ostvarene posebne rezultate u zaštiti i promicanju obrtništva, obrtničkog obrazovanja, organiziranja sajamskih priredbi, modnih revija te raznih drugih aktivnosti.

IMG 0189

Nagrada je uvod u obilježavanje 50. godina osnivanja našeg Udruženja koje je osnovao davne 1967.g., a jedni smo od prvih Udruženja obrtnika u Hrvatskoj. Ovo iznimno priznanje primio je u nazočnosti brojnih uzvanika potpredsjednik Udruženja obrtnika Samobor – gosp. Branko Rudolf, a samoborski obrtnici su vrlo ponosni što je još jednom iskazana počast njihovom marljivom radu i ustrajnom radu.

Ponosni smo radi svih onih prethodnika koji su godinama volonterski radili u interesu obrtništva i stvorili prepoznatljiv grad obrtnika. Sjetimo se samo nedavno preminulih istaknutih obrtnika – DUŠANA SOMEKA I TOME VRBANČIĆA – koji su zajedno sa brojnim drugim obrtnicima gradili naše Udruženje, rješavali obrtničke probleme i stvarali Samobor kao obrtnički grad. Vjerujemo da će obrtnici i u budućnosti, bez obzira na promjene koje dolaze, imati mjesto koje zaslužuju.