Primjena obaveze licenciranja računovođa odgađa se s 1. siječnja 2018. na 1. siječanj 2019., objavilo je Ministarstvo financija. Razlog odgode je potreba da se izrade dodatne analize i moguća rješenja uređenja računovodstvene profesije. Odluku je odmah podržala i Hrvatska obrtnička komora, jer držimo da ova profesija kvalitetno egzistira i bez dodatnih nameta u poslovanju, a što bi obveza licenciranja sigurno to i bila.

Okvirne procjene pokazuju da bi uvođenje licenciranja stajalo oko 30.000,00 kn, a obveza bi se odnosila na više od 14.000 poslovnih subjekata što bi neminovno poskupjelo usluge računovodstava tj. povećalo troškove malih i srednjih poduzetnika.

Hrvatska obrtnička komora se poziva, zajedno sa ostalim stručnim udrugama i organizacijama poslodavaca, na brojne propise i reformski okvir kojeg je Vlada RH donijela u cilju poreznog rasterećenja poduzetnika i povoljnijeg poslovnog okruženja.

Udruženje obrtnika Samobor se zahvaljuje našim angažiranim članovima Ceha intelektualnih usluga koji su aktivno sudjelovali u lobiranju da se obveza licenciranja odgodi i da se računovodstvenim servisima da prilika da se slobodno razvijaju na tržištu.