Dvojezična digitalna platforma Zagreb Crafts koja promovira tradicijske i umjetničke obrte Zagreba, koja je nastala u suradnji Grada Zagreba, Obrtničke komore Zagreb i 24sata, trenutno okuplja 65 obrta.  Od lansiranja u svibnju do danas portal je ostvario više od 23.000 posjeta od strane 20.450 jedinstvenih posjetitelja koji su ukupno pročitali 85.825 pod-stranica. 

Uz to, Zagreb Crafts ima nekoliko izuzetno dobrih pokazatelja: tzv. bounce rate tj. udio korisnika koji su napustili platformu čim su je otvorili iznosi samo 5,27% (to je doista rijetkost kod novih, a naročito specijaliziranih portala jer bounce rate zna iznositi i do 80%) 

Dobna struktura posjetitelja sastoji se od oko 75% posjetitelja koji su u dobi od 25 do 54 godine (što se smatra komercijalno najatraktivnijim targetom). 

U moru zanimljivih komada zagrebačkih obrtnika, istaknuli su se šestinski kišobrani Cerovečki koji se mogu pohvaliti prvom narudžbom preko Zagreb Craftsa. Naime, Thomislava Cerovečkog u srpnju je iznenadila direktna poruka preko obrasca na portalu Zagreb Crafts s oduševljenim mailom Amerikanke, Diane Fletcher. “Ugodno nas je iznenadio mail gospođe Fletcher koja je napisala kako bi joj bila čast da posjeduje šestinski kišobran s obzirom na njeno hrvatsko porijeklo”, ispričao nam je Thomislav Cerovečki te dodao kako je naručila čak tri šestinska kišobrana, koji su otputovali u SAD i ponosno predstavljaju baštinu zagrebačkih obrtnika.

Najpoznatiji proizvod u radionici Cerovečki obrta je upravo šestinski kišobran, koji je već postao zaštitni znak Zagreba. Velika prednost su kvalitetna žica i materijal, kao i ručni rad, pa ih već godinama posjećuju vjerne mušterije, kao i novi klijenti kojima je dosta kupovanja novoga kišobrana svaki put kad vjetar jače zapuše. Ovaj kišobran datira iz sredine 18. stoljeća te je dio Liste zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Posjetite stranicu Zagreb Crafts i pogledajte što naši vrijedni obrtnici nude. 

 

gledajte_emisiju_o_obrtnistvu_na_htv_2_mediumobrtnicki-listpozitiva samobor