10. listopada 2017. godine održan je već tradicionalni jesenski sastanak o aktualnim temama i suradnji u 2018. godini između predstavnika Obrtničke komore Zagreb (OKZ) i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. Sastanku su nazočili predsjednik OKZ dr.sc. Mirza Šabić, potpredsjednici OKZ-a, a među drugim predsjednicima Udruženja obrtnika sa područja Zagrebačke županije, prisustvovao je i predsjednik Udruženja Samobor Marijan Karlović.

Predsjednik OKZ-a upoznao je nazočne s izradom Strategije OKZ-a 2018-2022., a Župan Kožić se pozitivno izrazio o izradi Strategije te smatra da je dobro da komora koja okuplja 17.500 obrtnika i pokriva najjači gospodarski prostor u državi ima takav stručni dokument koji će obrtnicima dati smjernice daljnjeg rada i razvoja. Kožić je također kazao kako bi jedna od bitnih smjernica Strategije trebala biti edukacija obrtnika o povlačenju sredstava iz fondova EU te pružanje stručne pomoći u tom smislu. Također je kazao kako je u tijeku natječaj Zagrebačke županije koja i ove godine dodjeljuje stipendije za deficitarna zanimanja.

Zamjenik župana Hrvoje Frankić je kazao kako Županija aktivno radi na projektu Mali Tehnopolis Samobor u cilju osnivanja poduzetničkog inkubatora i stvaranja novih poduzetnika u Samoboru u suradnji sa srednjim strukovnim školama i Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Predsjednik Udruženja Samobor Marijan Karlović podržao je projekt Mali Tehnopolis te istaknuo da je UO Samobor imalo sličan projekt, ali da upravo prolazi nove konzultacije sa Gradom Samoborom sa ciljem na prijavu na nove EU natječaje. Cilj projekta je osnivanje Centra eno-gastronomije i obrtništva Samobor koji će:

• povezati strukovno obrazovanje i tržište rada,

• turistički promovirati tradicijsko samoborsko obrtništvo

• U okviru Centra osnovao bi se start-up centar za obrte kao edukativni centar za ugostiteljstvo i tradicijske obrte.

Vrijednost projekta je više od 15 milijuna kuna i zahtjeva punu suradnju svih gradskih institucija i Zagrebačke županije. Župan Kožić se zahvalio Udruženju Samobor što razmišlja unaprijed kako sačuvati tradicijske obrte te napomenuo da će stručne službe županije zajedno sa Gradom Samoborom detaljno proučiti projektnu ideju Gastro Centra.

Karlović je dodao kako Udruženje već aktivno rade na realizaciji brojnih EU projekata. U posljednjih 6 nekoliko mjeseci provode se 2 projekta za naše obrtnike, jedan na području ugostiteljstva i jedan za strojnu obradu metala.

Na kraju posjeta predsjednik OKZ-a Mirza Šabić je uručio prigodni poklon županu Kožiću, kao znak pažnje na dosadašnjoj suradnji.