• Aktualno

  • Gastro show "Slatki Samobor"

   16-04-2019

   U sklopu 15. Samoborskog proljetnog sajma u subotu i nedjelju, 13. i 14. travnja, prvi puta održan je i gastro show Slatki Samobor, nova manifestacija pod okriljem Udruženja obrtnika Samobor koja promovira vrhunske samoborske slastičare i njihove proizvode.

  • Otvoren javni poziv za Program "Cijeloživotno obrazovanje za obrtništvo"

   12-04-2019

   Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je na svojim web stranicama Otvoreni javni poziv za Program „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“. Prijave se zaprimaju isključivo od 10.4.2019. godine. Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 31.10.2019. godine.

  • Potpore za zapošljavanje Grada Samobora u 2019.

   11-04-2019

   Grad Samobor objavio je na svojoj službenoj web stranici Poziv za dodjelu potpora zapošljavanju u privatnom sektoru na području Grada Samobora za 2019. g. Predmet Javnog poziva: dodjela financijskih sredstava kao potpora zapošljavanju u privatnom sektoru na području grada Samobora malim gospodarskim subjektima; obrtima, trgovačkim društvima, i OPG-ovima...

  1 2 3

Sada se, dakle, porezno priznatim manjkom smatraju sve isporuke hrane bez naknade (donacije) koje porezni obveznik obavlja u svrhu sprječavanja njenog uništavanja, zaštite okoliša i pomoći krajnjim primateljima, isključivo neprofitnim pravnim osobama registriranim kao posrednici koji sudjeluju u lancu doniranja hrane.

Dozvoljena vrijednost donirane hrane koja se oslobađa PDV-a iznosi do 2% prihoda ili primitaka poreznog obveznika u prethodnoj godini. Za obračun vrijednosti isporuka koje se smatraju porezno priznatim manjkom uzima se nabavna vrijednost takve hrane (bez PDV-a).
Porezni obveznici donatori koji nisu poslovali u prethodnoj godini obvezni su posljednjem razdoblju oporezivanja tekuće godine izvršiti ispravak ako su prešli 2% prihoda te godine.

Oslobođenje od plaćanja PDV-a ne može biti priznato donatoru ako je doniranu hranu nabavio unutar tri mjeseca prije isteka otpisnog roka. Navedeno se ne primjenjuje na dobra čiji je rok trajanja manji od tri mjeseca.

U slučaju elementarnih nepogoda priznavati će se i isporuke hrane donirane krajnjim primateljima bez posrednika.
Porezni obveznici isporučitelji donirane hrane dužni su dostaviti Poreznoj upravi u elektroničkom obliku podatke o donaciji do 20-og dana u mjesecu koji slijedi obračunsko razdoblje (mjesečno ili tromjesečno).

Podaci o doniranim isporukama upisuju se u Obrazac DONH – Izvješće o obavljenim donacijama hrane koji je sastavni dio Pravilnika.
Posrednici u donacijama obvezni su isporučiteljima dati izjavu da primljenu hranu neće koristiti u komercijalne svrhe, nego će ju donirati krajnjim primateljima.

U Hrvatskoj se godišnje baca oko 400 tisuća tona hrane, a sve zbog apsurdnih propisa da se na donacije plaća PDV od 25 posto. 

Ove promjene Pravilnika o PDV-u uvelike će olakšati poslovanje našim trgovcima, ugostiteljima, pekarima, slastičarima i drugim objektima koji posluju s hranom. Obrtnici su humanitarci, žele hranu koja je pred istekom roka, a još ima uporabnu vrijednost, donirati onima kojima je to najpotrebnije.  

 

Kontakti

Telefon: 01/3360-129
E-mail: uo.samobor@hok.hr 
Adresa: Šmidhenova 34 (karta)

Rad sa strankama: 8h - 15h

logo facebook

logo hok1

Logo Samobor

logo svnedjelja

logo stupnik

 

 • Novosti

  • Gastro show "Slatki Samobor"

   16-04-2019

   U sklopu 15. Samoborskog proljetnog sajma u subotu i nedjelju, 13. i 14. travnja, prvi puta održan je i gastro show Slatki Samobor, nova manifestacija pod okriljem Udruženja obrtnika Samobor koja promovira vrhunske samoborske slastičare i njihove proizvode.

  • Dojdi osmaš u Samobor 2019.

   12-04-2019

   Predstavljanje obrtničkih zanimanja u Samoboru ove godine održalo se 11. travnja od 9,00 do 14,00 sati u prostorijama samoborskih srednjih škola. Već 7. godinu zaredom ovaj projekt Udruženje obrtnika Samobor zajednički provodi s Gradom Samoborom, Ekonomskom trgovačkom i ugostiteljskom školom Samobor, Srednjom strukovnom školom Samobor,...

  • Promjene u provedbi postupaka izdavanja rješenja

   11-04-2019

   Od 1. travnja 2019. godine stupanjem na snagu Zakona o Državnom inspektoratu („Narodne novine“ broj 115/2018) doći će do promjene u provedbi postupaka izdavanja rješenja iz nadležnosti Ministarstva zdravstva.

  • Otvoren 4. Zagrebački obrtnički sajam

   04-04-2019

   4. Zagrebački obrtnički sajam službeno je otvoren 3. travnja 2019. godine na Zagrebačkom Velesajmu. Sajam okuplja obrtnike i učenike srednjih strukovnih škola s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije koji će učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola prezentirati obrtnička zanimanja i time ih motivirati za upis u srednje obrtničke i...

  • HEP - niža cijena električne energije – za obrtnike i njihove zaposlenike

   27-03-2019

    Potpisivanjem Sporazuma između HOK-a i HEP Opskrbe d.o.o. osigurana je niža cijena električne energije na području cijele Republike Hrvatske članovima HOK-a (obrtnicima i dobrovoljnim članovima) i njihovim zaposlenicima te svim djelatnicima i pravnim osobama unutar komorskog sustava HOK-a.

  1 2 3