• Aktualno

  • Novi ispitni rok za „Upravitelja prijevoza“ (27.04.2019.)

   22-02-2019

   Ispitni rok za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza “Upravitelj prijevoza“ održati će se u subotu 27. travnja 2019.g. u Zagrebu. Ovisno o intenzitetu prijave, postoji mogućnost održavanja ispitnog roka i u nedjelju, 28. travnja 2019. Prijava za ispit mora biti poslana najkasnije 15 dana prije određenog ispitnog roka, tj. do 12....

  • Pojačan nadzor fiskalizacije

   21-02-2019

   U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti, ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će pojačane nadzore fiskalizacije od 14. – 27. veljače 2019. godine na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje...

  • Održan IV. Obrtnički forum - Obrtništvo Zagrebačke županije

   21-02-2019

   U organizaciji Obrtničke komore Zagreb i Zagrebačke županije u Hotelu Sport u Ivanić Gradu 20. veljače 2019. održan je 4. Obrtnički forum - Obrtništvo Zagrebačke županije. Obrtništvo u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, bilježi značajan oporavak pa je u 2018. godini otvoreno više od 2000 novih obrta, na što je podsjetio župan Zagrebačke županije...

  1 2 3

U okviru Programa za cjeloživotno učenje, Udruženje obrtnika Samobor uspješno je apliciralo i provelo projekt Strukovna prekvalifikacija i osposobljavanja za kristalobrusače – VRAPT-CC, potprogram Leonardo da Vinci aktivnost mobilnost PLM– Osobe na tržištu rada.

Cilj projekta mobilnosti je bilo stjecanje vještina i kompetencija za 8 sudionika mobilnosti s područja Grada Samobora i Zagrebačke županije putem mobilnosti u trajanju od tri tjedna kod partnerske ustanove Volkshochschule Regen ( Njemačka ) u ožujku 2014. u djelatnosti proizvodnje i obrade stakla i kristala.

Jezične i kulturološke pripreme koju su sudionici prošli u prostorijama Udruženja obrtnika Samobor te sama mobilnost u Gradu Regenu, za sudionike se pokazala kao pravo ugodno iznenađenje i neprocjenjivo iskustvo. Organizacija, gostoprimstvo domaćina, stručnost u obradi stakla i kristala te razina kvalitete njemačkih poduzeća i obrta koji su ugostili sudionike bili su na visokoj razini.Dolazak u Regen: smještaj, dobrodošlica te uvodni govor domaćina, upoznavanje sudionika s programom stručnog usavršavanja, predstavljanje funkcioniranja obrtništva u Njemačkoj bio je samo uvod u ono što je očekivalo sudionike.

Tijekom stručne prakse, sudionici bez radnog iskustva učili su o materijalima koji se koriste u obradi i preradi stakla, izrađivali su jednostavnije predmete od stakla tehnikom puhanja pomoću lule za puhanje te se upoznavali s alatnim strojevima koji se koriste u staklarstvu.

Sudionici sa radnim iskustvom upoznali su se s novim metodama i tehnikama dobivanja stakla, tehnikama oplemenjivanja staklenih površina, preoblikovanjem stakla i ukrasnim ostakljivanjem, kombiniranjem tradicijskih i modernih tehnika obrade kristala. Brušenje, dubinsko graviranje, puhanje, fuzija stakla i sl. bili su samo mali dio onoga što su sudionici mogli naučiti i vidjeti izbliza koje se metode i tehnike koriste u cilju što kvalitetnije obrade stakla i kristala.

Kulturološki program koji je bio organiziran za sudionike sastojao se od posjeta školi za proizvodnju kristala: GLASFACHSCHULE ZWIESEL u kojoj se mladi učenici i studenti školuju za zanimanja: brusači, graveri, puhači i slikari. Razni izleti i posjeta u Volkshochschule Regen te muzejima sa kristalnim predmetima u gradovima Zwieslu i Frauenau, bili su također dio kulturološkog upoznavanja bogate njemačke regije.

Nakon stručne prakse svim sudionicima bili su podijeljeni certifikati o obavljenoj praksi i certifikat o jezičnom i multikulturalnom napredovanju od partnera domaćina (Volkshochschule Regen ) i od partnera u kojim su sudionici obavljali praksu.

Svi sudionici se zahvaljuju svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog projekta mobilnosti koji je proveden među prvima na području Grada Samobora, a posebice gosp. Tobiasu koji je bio na usluzi sudionicima i pomagao im tijekom cijela 3 tjedna njihovog boravka u gradu Regenu. Posebno se zahvaljuju svim djelatnicima Volkshochschule Regen, te svim svojim mentorima i vlasnicima obrta koji su ih ugostili u svojim poduzećima i obrtima.

Udruženje obrtnika Samobor, kao nositelj ovog projekta posebice se zahvaljuje: Obrtničkom Učilištu iz Zagreba, gđi. Vesni Zoyi, gđi. Silvi Lamot i Gradu Samoboru, te svim medijima koji su pratili ovaj projekt u njegovom ostvarenju.

Potprogram Leonardo da Vinci u okviru Programa za cjeloživotno učenje (Lifelong Learning Programme) u Republici Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU).

Udruženje obrtnika Samobor će učiniti sve u svojoj moći da se tradicija obrade stakla i kristala održi u Samoboru i okolici, jer ono ima veliki potencijal u održanju tradicijskog obrta i turističke ponude grada Samobora.

Pogledajte fotografije sudionika sa stručne prakse u Gradu Regenu ( Njemačka. ) u prilogu i vidimo se u budućnosti u još kojem europskom projektu!

gledajte_emisiju_o_obrtnistvu_na_htv_2_mediumobrtnicki-listpozitiva samobor