Završna konferencija projekta SMILEinVET održana je 13.9.2013. u prostorijama Srednje strukovne škole Samobor. Projekt, koji s 85 posto troškova financira Europska unija, predstavljen je u jednom školskom satu pred predstavnicima partnera koji su u njemu sudjelovali, a to su Zagrebačka županija, Grad Samobor, Poduzetnički centar Samobor, Udruženje obrtnika Samobor, Elektroinženjering Brodar, Tehnička škola Pula i Srednja strukovna škola Samobor.

U dvorani su bili i učenici škole koji se školuju za nova zanimanja i kojima će jedan od predmeta biti Pametna kuća. Od gostiju došli su gradonačelnik Krešo Beljak sa zamjenicom Sanjom Horvat Iveković, županijski pročelnik za školstvo Vjeran Štublin, predsjednik Obrtničke komore Zagreba Ivan Obad, predsjednik samoborskog obrtničkog udruženja Marijan Karlović, direktor Tehničke škole Pula Dalibor Paus i poveći broj samoborskih obrtnika.

Galerija slika >>>

Fokus projekta bio je, naime, na izradi novog dijela kurikuluma za zanimanje tehničar mehatronike u obliku predmeta za Pametne kuće. Time je ova samoborska škola, objasnio je na ovom završnom skupu njezin ravnatelj Davor Škiljan, iskočila iz uobičajene šablone da naputci za provedbu nastavnih planova i programa nužno moraju doći, kako se to kaže, "od gore", već su sami, prateći brz razvoj novih tehnologija i potrebe tržišta, posebno na lokalnoj razini, ponudili projekt koji to može slijediti, a prepoznala ga je i Europska unija. Srednja strukovna škola time je postala nositelj projekta i referentni centar za cijelu Hrvatsku u ovom projektu.

Projekt Pametne kuće - objasnio je na kratkoj prezentaciji nastavnik Ivan Vlainić, koji je i duša tog cijelog programa - integrira sustave grijanja, hlađenja, sigurnosti, obrane od požara i rasvjete u jedinstvenu cjelinu koja omogućuje optimalno korištenje energije i udobnost upravljanja kućom. Taj energetski učinkovit sustav smanjuje troškove života i povećava vrijednost i sigurnost u kući te je čini ugodnijom za život, posebno za starije osobe i osobe s posebnim potrebama.

Novi praktikum koji je dobila samoborska strukovna škola vrijedan je oko 43 tisuće eura i učenicima će pružiti kvalitetno obrazovanje za budući rad.