Dvadeset pet sudionika EU projekta SMILE in VET, koji vodi Srednja strukovna škola Samobor sa partnerima posjetilo je Školski centar u Velenju koji je jedan od najvećih obrazovnih centara u Sloveniji sa 50 godišnjom tradicijom. Na put su krenuli profesori i učitelji iz Samobora i Pule, predstavnici Grada Samobora i Poduzetničkog centra Samobor, predstavnici Udruženja obrtnika Samobor, ekspert za izradu kurikuluma Maja Jukić i evaluatorica Iskra Devčić.

Galerija slika >>>

Odgojno obrazovni rad se vrši kroz više od 30-tak srednjoškolskih i visokoškolskih strukovnih programa i programa za cjeloživotno učenje u dobro opremljenim učionicama i radionicama opremljenim modernom tehnologijom s upotrebom informatičkog sustava i najmodernijom komunikacijskom tehnologijom. Mladi inovatori i učenici, studenti, postigli su brojne uspjehe na različitim područjima a polaznike ovog projekta je zanimalo sudjelovanje u EU projektima , koje kod njih traje već od 1997.g..

Centar je do sada sudjelovao u više od 100 projekata samostalno ili kao partner sa članicama u EU ili sa drugim zemljama.

Centar predstavlja danas čvrst most između gospodarstva, školstva i razvoja gdje se susreću zahtjevi lokalne sredine , obrta i velike privrede te obrazovanja redovitih učenika i studenata i cjeloživotnim učenjem.

Preko 4000 ljudi, redovitih učenika , studenata, profesora i odraslih koji svoje znanje upotpunjuju i cjeloživotnom učenju, prolazi kroz Centar u kojem rade i vanjski suradnici, stručnjaci iz okolnih tvrtki. Radi se po potrebi firmi koje su u okolici (npr. Gorenje) ili iz daljnjih destinacija. Praksa i teorija ovdje su potpuno povezane a zainteresirane firme i zapošljavanju one koji pokazuju rezultate i interes. Dobivaju se certifikati iz raznih zanimanja.

Vidjelo se što učenici nakon završene škole mogu napraviti a što u daljnjem usavršavanju.

U okviru projekta Smile in Vet bilo je pitanja iz područja „pametnih kuća“, pomno su pregledani

laboratoriji za elektrotehniku i vođeni su razgovori o nabavi vrlo potrebne opreme. Škole su te koje moraju uvoditi promjene, nabavljati skupu opremu kako bi pripremale ono što traže firme i nova tehnologija, da učenici mogu naučiti sve prema zahtjevima tržišta.

Od kada postoji MIC – Međunarodni obrazovni centar još se uspješnije povezuje formalno i neformalno obrazovanje, pomoću novih metoda i modernih tehnologija .

Još je bilo govora o rudarskoj školi u Velenju i školovanju za rudare koji svi dobivaju posao u rudniku, čiji je muzej razgledan odlaskom u dubinu na 175 m i koji je zasigurno autentičan dokaz o rudarskom životu, a danas i turistička atrakcija.

Još jedno vrijedno iskustvo za učesnike projekta koji brzaju prema izradi novog kurikuluma.

gledajte_emisiju_o_obrtnistvu_na_htv_2_mediumobrtnicki-listpozitiva samobor