Prošlog tjedna održala se Medunarodna vrtna izložba Floraart 2017.g. na kojoj su samoborski cvjećari ponovno postigli zapažene rezultate.Međunarodna vrtna izložba Floraart najveći je hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe koji okuplja brojne domaće i strane izlagače, dok izložbu posjeti više stotina tisuća posjetitelja. Zajedničkim snagama Hrv. udruge profesionalnih cvjećara i aranžera – samoborske cvjećarke: Marija Kramarić , Nives Katić i Sanja Hržić osvojile su 1.mjesto za cvjetnu instalaciju na jezeru Bundek - nagrada Turističke zajednice grada Zagreba i 1 nagradu za instalaciju - Publika .

Samoborski obrt Srčeko i ove godine promovira grad Samobor i samoborsko obrtništvo na Špancirfestu u Varaždinu. Tom prigodom predstavljen je novi proizvod obrta Srčeko - samoborski kalendar za 2017. godinu. Kalendar je izložen u izložbenoj kućici Srčeka na Franjevačkom trgu i pobudio je veliki interes posjetitelja Špancirfesta. Ako ste planirali ovih dana posjetiti Varaždin navrnite i vi do Srčeka i uživajte listajući kalendar u prekrasnim samoborskim motivima iz objektiva fotografa Josipa Grđana.

Samoborski obrt Srčeko ove godine dvanaesti put za redom predstavlja samoborsko obrtništvo na prestižnoj manifestaciji dobrih emocija „Špancirfest“ u Varaždinu. Samobor, grad obrtnika do prije nekoliko godina na „Špancirfestu“ bio je predstavljen sa četiri obrta, međutim zbog otežanih uvjeta poslovanja koje je pogodilo nažalost i samoborsko obrtništvo, obrt Srčeko se trudi i dalje održavati tu tradiciju.

I ove su godine naši vrijedni tradicijski obrti (ARKO obrt-vl.Brigita Mihina, obrt SRČEKO-vl.Silvana Krajačić te obrt SUPERJURA-vl.Jurica Škiljan) pripremili svoje proizvode za prezentaciju i prodaju na Markovom sajmu koji se po 15.puta održao na središnjem gradskom Trgu bana Josipa Jelačića krajem svibnja.

Samoborske obrtnice su sudjelovale na ovogodišnjem Floraartu na zagrebačkom jezeru Bundek koji je i ove godine bio prava cvjetna oaza za tisuće posjetitelja i ljubitelja cvijeća. Udruženi u neprofitnoj udruzi HUPCA (UDRUGA PROFESIONALNIH CVJEĆARA ARANŽERA HRVATSKE) zajedničkim su snagama dobili prvu nagradu za kreativni izraz u oblikovanju prostora uz minimalna sredstva i svesrdnu pomoć sponzora za cvijeće i repromaterijal te uspjeli kreativnim i profesionalnim  aranžmanom stvoriti prezentnu kreaciju na 100 m kvadratnih. Aranžman se nalazi na Bundeku, a sa našeg područja sudjelovale su Nives Katić iz Sv. Nedelje ( „Nd'core“ obrt) i Sanja Hržić iz Samobora („Cvijeće by Sanja“obrt).

I ove su godine Samoborski obrtnici i poduzetnici izložili svoje hvale vrijedne raskošne proizvode na 11.Samoborskom proljetnom sajmu na čemu su primili čestitke svih uzvanika prilikom svečanog otvorenja sajma u subotu 28. ožujka. Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak istaknuo je kako je čast biti na čelu grada koji ima takve uspješne obrtnike i poduzetnike, jer zahvaljujući njihovom radu i snalažljivosti gradski se proračun uspješno puni, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji u zemlji. Zahvalio je i svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji sajma. Čestitkama se pridružio i predsjednik Udruženja Marijan Karlović, zahvalivši Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji na svesrdnoj pomoći u radu Udruženja. Karlović je svim obrtnicima, poduzetnicima i članovima OPG-a zaželio što bolje trženje i sklapanje novih poslova na sajmu, istaknuvši i da Udruženje obrtnika posebnu pozornost posvećuje obrazovanju i osmišljavanju projekata za EU fondove pa su tako dva već realizirana, dok su četiri u tijeku.