I ove su godine Samoborski obrtnici i poduzetnici izložili svoje hvale vrijedne raskošne proizvode na 11.Samoborskom proljetnom sajmu na čemu su primili čestitke svih uzvanika prilikom svečanog otvorenja sajma u subotu 28. ožujka. Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak istaknuo je kako je čast biti na čelu grada koji ima takve uspješne obrtnike i poduzetnike, jer zahvaljujući njihovom radu i snalažljivosti gradski se proračun uspješno puni, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji u zemlji. Zahvalio je i svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji sajma. Čestitkama se pridružio i predsjednik Udruženja Marijan Karlović, zahvalivši Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji na svesrdnoj pomoći u radu Udruženja. Karlović je svim obrtnicima, poduzetnicima i članovima OPG-a zaželio što bolje trženje i sklapanje novih poslova na sajmu, istaknuvši i da Udruženje obrtnika posebnu pozornost posvećuje obrazovanju i osmišljavanju projekata za EU fondove pa su tako dva već realizirana, dok su četiri u tijeku.

Pozdrave okupljenima uputili su potom predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji je pozvao obrtnike, poduzetnike i članove OPG-ova da prate i jave se na županijske natječaje na kojima mogu dobiti i bespovratna sredstva za svoje projekte. Nakon što je župan Kožić sajam proglasio otvorenim, krenulo se i u obilazak štandova svih 70-ak izlagača te štandova 14 mjesnih odbora na Festivalu samoborske češnofke.

Tijekom dva dana, 28. i 29. ožujka, posjetitelji su od 9 do 19 sati u šatoru na Trgu kralja Tomislava mogli razgledati bogatu ponudu na štandovima i kupiti brojne proizvode po povoljnijim cijenama. Svojom atraktivnošću pozornost svake godine svakako privlači gastro i eno ponuda, jer posjetitelji mogu okusiti autohtonu ponudu salama i suhomesnatih proizvoda, bermeta, rakije, likera, vina, sokova, sira, meda, domaćih kolača i slastica.

Pozornost je privukao i Sajam starih zanata s licitarskim proizvodima, drvenim tradicijskim igračkama, pletenim proizvodima, onima od kože te metalna galanterija. Samoborske izdavačke kuće i ustanove iz kulture svoju ponudu su izložile na Sajmu knjiga i učila, a njima uz bok su se predstavile samoborske škole, udruge i domaće radinosti na Sajmu suvenira, nakita i tekstilnog rukotvorstva.

Raznolikosti sajma pridonose županijske robne marke, gosti iz Istre i Italije te Sajam prirode i zaštite okoliša na kojem sudjeluju Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje. Pozornost je privukla i kočija Udruge uzgajivača konja hrvatskog posavca Vranac, s kojom se moglo provozati centrom Samobora.

Za poseban vizualan ugođaj pobrinula se sekcija cvjećara Udruženja obrtnika kojima posebno zahvaljujemo na uloženom trudu.

Zahvaljujemo svim izlagačima ovogodišnjeg sajma a posebno čestitamo našim obrtnicima na osvojenim nagradama u slijedećim kategorijama:

KATEGORIJA ENO GASTRONOMSKI PROGRAM:

• Pekarna Nikl - 1. mjesto
  • Slastičarna Monika - 2. mjesto

KATEGORIJA SUVENIRSKI PROGRAM:

• Obrt Srčeko - 2. mjesto

KATEGORIJA OČUVANJE TRADICIJE I OKOLIŠA:

• Obrt Arko-medičarski i licitarski proizvodi - 3. mjesto